Ριζότο με Διαλεκτό Λουκάνικο Φούστανης και Κουρκουμά
Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Chef: Στάθης Λαζαρίδης
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 φλιτζάνι διαλεκτό λουκάνικο Φούστανης κομμένο σε ροδέλες
- 6 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
- 1 μέτριο κρεμμύδι, πολύ ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
- 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι
- 1 ½ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- 5 φλιτζάνια ζεστό ζωμό κοτόπουλου
- ¼ κουτ.γλυκ. κουρκουμά
- 1 ¼ φλιτζάνι τζίντζερ τριμμένο
- 1 ½ γλυκιά κολοκύθα κυβάκια
- 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα:
- ½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
Εκτέλεση:
- Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λουκάνικο και το σοτάρετε για 5 λεπτά. Προσθέτετε ½ φλιτζάνι κρασί και το αφήνετε να βράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αποσύρετε και αφήνετε στην άκρη.
- Σε βαριά και στενή κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνετε το ρύζι, την κολοκύθα και συνεχίζετε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 λεπτά ακόμα μέχρι να γυαλίσει το ρύζι. Ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα και αλατίζετε προσεκτικά.
- Προσθέτετε σταδιακά το κρασί και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτετε κουταλιά – κουταλιά το ζεστό ζωμό μέσα στο οποίο έχετε διαλύσει τον κουρκουμά.
- Δυναμώνετε τη θερμοκρασία μέχρι το ριζότο να αρχίσει να βράζει δυνατά για 1-2 λεπτά. Τότε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία ώστε να σιγοβράζει. Δεν σταματάτε καθόλου το ανακάτεμα με την ξύλινη κουτάλα ώστε να «ανοίξουν» οι κόκκοι του ρυζιού. Μαγειρεύετε μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά (περίπου το 80%) ανακατεύοντας συνεχώς.
- Τέλος ρίχνετε το τζίντζερ και το υπόλοιπο βούτυρο, πολύ παγωμένο από το ψυγείο, την παρμεζάνα και το λουκάνικο και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να χυλώσει το ριζότο. Πασπαλίζετε με την παρμεζάνα και σερβίρετε αμέσως.